Kamarin verkostoista virtaa

Saan kiittää kamaritoimintaa siitä, missä olen tänään eli Juvan kunnanjohtajana. Kamari on tarjonnut aikanaan Mikkeliin muualta tulleelle erinomaisen verkoston, jota olen voinut hyödyntää niin siviilissä kuin työelämässä puhumattakaan johtamisen ja oppimisen paikoista lukuisissa pesteissä kamarissa, alueella sekä kansallisesti.

Vinkistä vaari

Sain vinkin kamaritoiminnasta silloisessa Mikkelin seudun elinkeinopalvelussa, nykyisessä Mikseissä, työskentelevältä Hynnisen Hannelelta. Koko homma jäi unholaan, kunnes elokuussa 2000 sain puhelinsoiton, kun tarvittiin messujen tekijää. Olin töissäni Mikkelin ammattikorkeakoululla päässyt toteuttamaan Puutalo 1998 –messut Visulahdessa ja oppilaitoksen messutapahtuman, joten sillä kokemuksella ensimmäistä ProJob-tapahtumaa kaavailtiin vedettäväkseni. Taivutteluun oli panostettu: vaikea oli nuoren ja ujonkin kieltäytyä kunniasta, kun suunnittelukokouksessa oli paikalla Mikkelin eri alojen johtoa yrityksistä virkamiehiin.

Jo ensimmäisessä projektissa, joka taisi saada eri palkintojakin, huomasin, että kamarissa tehdään yhdessä. Oli huikeaa tehdä isojakin juttuja, sillä koskaan ei tarvinnut yksin säätää ja vääntää, vaan aina löytyi apua ja tekijöitä. Ja monen alan ammattilaisia!

Tekeminen opettaa

Kamaritoiminnassa on ollut ilo ja kunnia tehdä erilaisia projekteja, hoitaa monenlaisia virkoja niin kamarissa, alueella kuin kansallisellakin tasolla. On ollut mahdollisuus kehittää johtamis- ja kouluttamistaitoja, johtaa ja kouluttautua ja tietysti myös mokailla ja onnistua. Vuosi yhtä virkaa varmistaa, että kun koet ehkä hallitsevasi jotakin, joudut suuntaamaan kohti uutta. Tämä on omiaan kannustamaan, että jokaisen pestin, joka sinulle on annettu, jaksat ja haluat hoitaa kunnialla, sillä vuosi on varsin lyhyt aika. Eikä valintahetkellä tarvitse pelätä, että joutuisi kyseistä tehtävää hoitamaan hamaan tulevaisuuteen – siksi kannattaa olla rohkea!

Oma kamari on kamaritoiminnan ydin. Kun siellä on hyvä meininki ja pöhinä, innostaa se osallistumaan myös laajemmalti. Kannustan lämpimästi osallistumaan erityisesti alueemme, mutta myös kansallisiin tapahtumiin kansainvälisistä puhumattakaan.

Kamaritoiminta kilpailee ajankäytöstämme, jota vaativat mm. työ, perhe ja muut harrastukset. Olen ollut onnekas, että aktiivikamariurani aikana työnantajani näki kamaritoiminnan myös hyödyttävän työnantajaa: se sai näkyvyyttä, koulutukset ja erilaiset pestit kehittivät minua paremmaksi työssäni, ja tietenkin sain luotua arvokkaista verkostoja. Kannattaakin keskustella kamaritoiminnasta myös työnantajan kanssa, sillä kaikki eivät varmasti hahmota, mitä kaikkia hyötyjä se tarjoakaan.

Parasta ovat ihmiset

Kamaritoiminnan tekevät ihmiset. Tämä on loistava mahdollisuus oppia tuntemaan eri alojen ihmisiä eri taustoista. On ollut onni saada tavata erilaisia supertyyppejä, joista osasta on tullut myös elinikäisiä ystäviä, joiden apuun ja tukeen voi aina luottaa

Mikkelin kamarin aikanaan lanseeraama slogan ”Paras paikka olla poissa kotoa tai löytää koti” pitää edelleen paikkaansa. Moni on täältä löytänyt kodin ja meillä lapset pitävät kamarilaisia jo sukulaisinaan.

Kamarikodistamme löytyy tukea niin uusille kuin vanhoille kamarilaisille – ovet ovat avoinna!

Jutun on kirjoittanut senaattorimme Mervi Simoska (#68257)